SEO Tips Menggunakan Imej Yang Perlu Anda Ketahui

Bot carian seperti google bot crawler tidak boleh mengindex Imej. Sekiranya laman web anda banyak menggunakan imej seperti laman web photo gallery dan wallapaper maka anda perlu menggunakan SEO bagi setiap imej anda.

Teknik SEO bagi imej amat penting dan antara kaedahnya adalah seperti di bawah:

 

SEO TIPS MENGGUNAKAN IMEJ

 

SEO TIPS MENGGUNAKAN IMEJ

 

# 1 Kata Kunci/Keyword dalam imej

Pastikan Keyword berada dalam nama fail imej anda. Ini adalah teknik yang amat berkesan. Jangan ada ruangan kosong bagi setiap perkataan dan semua ruang kosong itu dengan “_”.

contoh: – budget_hotel_murah.jpg

 

# 2 Kata Kunci/Keyword dalam alt tags

Enjin Carian seperti google, bing dan yahoo tidak dapat membaca imej, namun mereka mampu membaca kandungan pada alt tag imej anda. Jangan gunakan keyword yang sama bagi setiap imej anda.

contoh: – <img=”src” alt=”keyword_anda”>

 

# 3 Anchor Text

_______________________________________________________

>>ARTIKEL POPULAR HARI INI!<<

Idea Bisnes Buat Duit Yang Terbukti Berhasil 2017!

>>Idea Bisnes Buat Duit Yang Terbukti Berhasil 2017<<

_______________________________________________________

Sekiranya imej anda mempunyai pautan/link ke page lain dalam laman web anda, maka anda bolehlah memasukkan anchor text yang bersesuaian seperti kata kunci/keyword anda.

 

# 4 Saiz Imej

Bagi SEO imej anda perlu memastikan saiznya tidak terlalu besar. Saiz imej yang besar akan memperlahankan loading time laman web anda di mana ia akan memburukkan impresi laman web anda.

 

# 5 Title Tag

Title tag amat membantu dalam memberikan tajuk dan maksud kepada imej anda terutamanya laman web anda mempunyai imej yang amat banyak.

 

# 6 Imej Sitemap

Enjin carian melakukan crawl bagi setiap gambar di internet. Bina “image sitemap” anda bagi memudahkan google menjumpai imej anda. Baca berkaitan image sitemap di sini

 

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *