Resepi Paprik Ayam/Sotong/Udang/Daging

Resepi Paprik Ayam/Sotong/Udang/Daging (bahan-bahan)

 

Bawang putih

Bawang Besar (Holland)

Cili Padi

Tomato

Bunga Kobis

Lobak Merah

Kacang Buncis

Jagung Muda

Serai

Daun Limau Purut

Sos Tomato

Sos Cili

Kicap

Sos Tiram

Tepung Jagung

Air

Cili Boh

Ayam / Udang / Sotong/ Daging

 

Resepi Paprik Ayam/Sotong/Udang/Daging

 

Resepi Paprik Ayam/Sotong/Udang/Daging

1. Panaskan minyak. Tumis bawang putih, bawang besar, cili padi dan tomato yang telah dipotong

Kacau sehingga separuh masak. Masukkan  cili boh. Biarkan sehingga masak cili tersebut.

2. Masukkan bahan basah ayam/ udang/ sotong/ daging. Biarkan sehingga masak.

3. Tambahkan air. Masukkan sos tiram, sos cili, kicap dan sos tiram (mengikut kuantiti hidangan)

4. Masukkan gula dan garam.

5. Jika rasa telah sesuai, masukkan bahan sayuran bunga kobis, kacang buncis, jagung dan lobak merah. Kacau rata dan biarkan sayuran tersebut agak lembut.

6.  Masukkan serai dan daun limau purut. Gaul sehingga rata.

7. Masukkan bancuhan tepung jagung bersama air. Apabila kuah sudah pekat. Padamkan api.

8. Hidangkan. Sesuai di makan bersama nasi putih panas.  Selamat Mencuba!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge