Resepi Ketiaw / Mee/ Bihun Hailam

Resepi Ketiaw / Mee/ Bihun Hailam

Resepi Ketiaw / Mee/ Bihun Hailam

Bahan-bahan :-

Bawang Putih

Cili Padi

Tomato

Sos Tiram

Udang / Sotong / Ayam

Sawi

Kobis

Lobak Merah

Lada Hitam

Air

Sedikit Tepung jagung

Ketiaw/Mee/Bihun

 

Cara Buat Resepi Ketiaw / Mee/ Bihun HailamĀ :

 

1. Bawang putih dan cili padi diketuk hancur.

2. Panaskan minyak. Masukkan bahan yang diketuk tadi bersama tomato yang dipotong kasar.

3. Gaul sehingga separuh masak kemudian masukkan air (kuantiti mengikut hidangan). Biar 2 minit.

4. Masukkan bahan basah ayam/udang/sotong. Gaul rata biarkan bahan tersebut masak.

_______________________________________________________

>>ARTIKEL POPULAR HARI INI!<<

Idea Bisnes Buat Duit Yang Terbukti Berhasil 2017!

>>Idea Bisnes Buat Duit Yang Terbukti Berhasil 2017<<

_______________________________________________________

5. Masukkan sos tiram sehingga kuah bertukar ke warna yang lebih gelap. Gaul dan sambil itu masukkan sedikit lada hitam

6. Masukkan gula dan garam.

7. Jika rasa telah sesuai, masukkan bahan sayuran yang lambat masak seperti lobak merah, batang sawi dan kobis.

8. Gaul rata semua bahan. Biarkan. Masukkan ketiaw/mee/bihun beserta daun sawi.

9. Akhir sekali, campurkan tepung jagung yang telah dibancuh asing bersama air. Masukkan dalam kuali kacau.

10. Makanan sedia dihidangkan. Bahan hiasan cili merah dan bawang goreng boleh ditaburkan ke atas hidangan.

 

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *