Resepi Kek Batik (Sedap)

Resepi Kek Batik (Bahan-bahan) 

1/2 cawan gula

1 cawan mentega

1 cawan milo

2 biji telur

1 cawan air

1 paket biskut marie

 

Cara dan Kaedah Buat Resepi Kek Batik

  1. Pertama sekali untuk membuat resepi kek batik anda perlu pukul telur dan mentega sehingga menjadi kembang.
  2. Kemudian masak milo, gula bersama air sehingga gula sehingga hancur. Ini dilakukan sementara menunggu mentega dan telur kembang.
  3. Campurkan mentega yang sudah dipukul tadi ke dalam campuran milo masak tadi dan masakkan sekejap.
  4. Pecah-pecahkan biskut marie dan masukkan ke dalam periuk anda.
  5. Tutupkan api dapur anda dan kacau semua bahan-bahan kek batik tersebut sehingga sebati.
  6.  Sediakan loyang  dan sapukan dengan mentega.
  7.  Masukkan bahan-bahan yang telah dikacau tadi ke dalam loyang tadi .
  8.  Tekan dan padatkan adunan anda.
  9.  Biarkan ia sejuk dalam peti sejuk selama 10-20 minit dan resepi kek batik anda sedia untuk dihidangkan.

 

resepi kek batik atau kek batik resepi terbaik

Walaupun nama Kek batik, namun tak sama seperti bentuk batik kan.. 🙂

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge