Resepi Ayam Percik Mudah

Ayam percik ialah salah satu daripada makanan kegemaran rakyat malaysia dan juga merupakan makanan kegemaran saya juga. Di sini kami ingin berkongsi dengan anda bagaimana memasak resepi ayam percik yang mudah, cepat, senang dan sedap.

┬áChicken splash is one of Malaysia’s favorite food and is also my favorite food too. Here we want to share with you how to cook chicken recipes easy splash, quick, easy and delicious.

 

Bahan Resepi Ayam Percik

Bahan Utama:

1 ekor ayam (potong empat) – terpulang kepada anda

Santan pekat (1 biji kelapa)

1/2 cawan air asam jawa

1 sudu teh gula pasir

1 sudu makan halba

Garam (Secukup Rasa)

Bahan Kisar:

12 tangkai cili kering (mengikut tahap kepedasan yang diiingini)

4 ulas bawang putih

5 biji bawang merah

5 batang serai

4 cm halia

_______________________________________________________

>>ARTIKEL POPULAR HARI INI!<<

Idea Bisnes Buat Duit Yang Terbukti Berhasil 2017!

>>Idea Bisnes Buat Duit Yang Terbukti Berhasil 2017<<

_______________________________________________________

 

resepi ayam percik mudah simple sedap

Resepi ayam percik mudah simple sedap

 

Cara Memasak Resepi Ayam Percik Simple Sedap Mudah

1. Bersihkan ayam anda dan toskan . Gaulkan ayam anda itu dengan garam secukup rasa.

2. Masukkan ayam anda ke dalam kuali bersama semua bahan yang telah siap dikisar.

3. Masukkan santan, asam jawa, halba dan gula ke dalam kuali.

4. Masak sehingga sederhana masak iaitu kuahnya kelihatan tinggal sedikit.

5. Di sini anda perlu pastikan rempah bersebati dengan ayam anda.

6. Ayam anda sedia untuk dipanggang.

7. Panggang ayam anda di atas pemanggang sehingga kelihatan garing.

8. Ayam percik anda siap dan sedia untuk dimakan. :)

 

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *