Petua Bagaimana Cara Mengubati Sakit Mata

Petua cara mengubati sakit mata tanpa ubat yang perlu anda ketahui. Disini kami ingin kongsikan bagaimana cara mengubati sakit mata. Ada beberapa bahan semulajadi yang mudah diperolehi yang boleh anda gunakan bagi menyembuhkan sakit mata anda.

cara mengubati sakit mata

cara mengubati sakit mata

Sakit mata adalah sesuatu yang agak merimaskan. Ada masa ia akan menganggu aktiviti harian anda dan ada sesetengah orang yang dijangkiti sakit mata ia akan membataskan aktiviti mereka dimana mereka tidak boleh pergi bekerja kerana khuatir ia akan menjangkiti orang lain.

Antara cara mengubati sakit mata adalah seperti dibawah:-

Bawang Putih

Bagi menggunakan bawang putih anda perlu kupas dan potongkan bahagian ujungnya terlebih dahulu. Kemudian, bersihkan mata anda dan keringkan dengan tuala yang bersih dan lembut. Sapukan lembut hujung bawang putih itu pada bahagian bawah mata sama seperti menggunakan eyeliner. Biarkan beberapa saat dan biarkan sampai mata anda berair. Lakukan kaedah ini sebelum anda tidur.

_______________________________________________________

>>ARTIKEL POPULAR HARI INI!<<

Idea Bisnes Buat Duit Yang Terbukti Berhasil 2017!

>>Idea Bisnes Buat Duit Yang Terbukti Berhasil 2017<<

_______________________________________________________

 

Daun Sirih

Penggunaan daun sirih bagi mengubati sakit mata telah lama diamalkan oleh masyarakat dahulu. Sediakan 1 ke 3 helai daun sireh. Cucikan bersihkan. Rebuskan daun sireh dengan air di dalam periuk sehingga mendidih. Biarkan airnya sejuk dan keluarkan daun dan tapis airnya. Air rebusan sireh tadi ada boleh dicelupkan dengan kain bersih dan dilapkan bagi membersihkan mata yang sakit itu. Selain itu anda boleh gunakan air rebusan tadi sebagai ubat titis.

 

Air Hangat

Ini adalah kaedah yang digunakan bagi sakit mata yang tidak teruk. Bersihkan dahulu mata anda dengan air sehingga bersih. Kemudian celupkan kain lembut pada air hangat dan tekapkan pada mata anda. Rehatkan mata anda dengan kurangkan menonto tv, bermain komputer ataupun melihat telefon.

 

3 bahan ini amat mudah perolehi dan sangat mudah untuk dicuba .Ini sahaja perkongsian kami, sekiranya ianya berguna anda boleh sharekan di facebook, twitter dan mana-mana media sosial supaya ia bermanfaat kepada orang lain akan petua cara bagaimana menyembuhkan sakit mata.

 

Facebook Comments