Koleksi Panduan Untuk ‘Resepi’

Resepi Parpu Telur (Dal telur)

Resepi Parpu telur ini dikongsikan khas buat anda. Memang sedap dan syok bila dapat merasa parpu telur. Bahan-bahan : 1/4 cawan kacang dal (rendam 1-2 jam) 3 biji kentang 1/2 paket rempah ketam 2 cm halia (dikisar) 1 biji bawang besar (dikisar) 2 ulas bawang putih (dikisar) 4 biji telur 2/4 camca teh serbuk kunyit 1 cawan santan […]

Resepi Murtabak Mudah

Resepi Murtabak Mudah. Wahhh. Kalau pergi pasar malam. Murtabak adalah benda tak miss untuk dibeli. Apa kata simpan duit tu dan buat sendiri. Buat sendiri ni boleh dapat banyak dan boleh difrozenkan. Jadi kita dah jimat Rm 3.00. Yeay!! Jom kita tengok resepi. Mudah je sebab saya guna kulit roti jala, kalau kulit roti canai […]

Resepi Kuih Cara

Resepi Kuih Cara BAHAN-BAHAN :   2 cawan tepung gandum 3 cawan santan 2 biji telur 3 helai daun pandan Sedikit pewarna hijau secubit garam garam secukupnya CARA-CARA : Acuan khas utk kuih cara dipanaskan.. Kisar daun pandan dengan santan kemudian tapis. Campurkan dan masukkan ke semua gandum, telur & garam , santan ke dalam […]

Resepi Pulut Kuning & Rendang Daging

Resepi Pulut Kuning & Rendang Daging Memang sedap dan special. Amat mudah disediakan dan merupakan antara menu kegemaran admin. 2 Cawan Beras Pulut Susu 1 Cawan Air Panas 1 Cawan Santan 2 inci Halia (Hiris Nipis) 2 Sudu Serbuk Kunyit 1 Sudu kecil garam Cara Memasak Resepi Pulut Kuning & Rendang Daging : Bersihkan beras […]

Resepi Pizza Roti Gardenia

Resepi Pizza Roti Gardenia ni simple sangat. Ni buat sebab nak habiskan barang-barang sejuk beku dan roti yang nak expired. Hehehe. Jadi bahan pun meriah sangat. Kalau ada bahan lain boleh je add on atas roti tu lagi menarik. Terimalah resepi tak seberapa ini.. Bahan Resepi Pizza Roti Gardenia: Roti Gardenia Sos Tomato Sos Cili […]

Resepi daging dendeng mudah

Daging korban banyak lagi? tak tau nak masak apa? cuba try Resepi daging dendeng mudah. senang sangat. sedap makan dengan nasi, pulut kuning pun boleh. Tak pedas sangat.  Sesuai untuk kanak-kanak juga.. Bahan Resepi daging dendeng mudah : 300 gm Daging (potong nipis) 1 Biji Bawang Besar (dikisar) 3 Ulas bawang putih (dikisar) 3 cm halia (dikisar) 5 […]