Bagaimana Virus Merosakkan Komputer Anda

Komputer mahupun laptop pada masa kini adalah merupakan antara benda wajib yang perlu ada di setiap rumah dan sekiranya tiada komputer ibarat  tidak lengkaplah sesebuah rumah. Lambakan virus dan mudahnya ia merebak menjadikan ianya mimpi ngeri bagi setiap orang. Virus biasanya merebak melalui internet, harddisk dan penddrive.

Biasanya virus akan merosakkan fungsi-fungsi komputer anda seperti merosakkan sistem pengoperasian anda, menghapuskan data di dalam komputer anda, memperlahankan komputer anda, menduplikasi fail virus tersebut, menjadikan komputer anda sebagai penyebar virus dan berkemampuan menghapuskan semua data di dalam harddisk anda.

 

Bagaimana Virus Merosakkan Komputer Anda

Punca virus merosakkan komputer

 

Bagaimana Virus Merosakkan Komputer Anda

 

Kebiasaannya apabila virus menjangkiti komputer ia akan memperlahankan komputer anda dan merosakkan komputer anda sekiranya ia tidak dihapuskan. Anda juga perlu berhati-hati semasa membuka atau memuat turun sesuatu fail kerana virus boleh menyamarkan diri sebagai fail-fail biasa seperti gambar, fail audio seperti mp3, fail word dan fail video. Jadi berhati-hati membuka fail dan pastikan anda kenal fail tersebut.

_______________________________________________________

>>ARTIKEL POPULAR HARI INI!<<

Idea Bisnes Buat Duit Yang Terbukti Berhasil 2017!

>>Idea Bisnes Buat Duit Yang Terbukti Berhasil 2017<<

_______________________________________________________

 

Bagi mengelakkan komputer anda dijangkiti atau menjadi penyebar virus anda hendaklah mempunyai perisian antivirus yang baik yang sentiasa dikemaskini. Pastikan signature antivirus adalah yang terkini bagi memastikan komputer dilindungi daripada virus-virus yang terbaru.

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *