Bagaimana Melajukan Komputer Anda 200%

Dari masa ke semasa komputer yang kita gunakan semakin perlahan dan prestasi ia melakukan kerja kadang-kadang mengecewakan kita. Anda akan merasakan komputer anda menjadi perlahan dan berat apabila membuka sesuatu fail mahupun program. Terdapat banyak sebab mengapa ini terjadi dan di sini kita akan bincangkan tips-tips bagaimana melajukan komputer anda sehingga 200%.

Bagaimana Melajukan Komputer Anda 200%

Bagaimana Melajukan Komputer Anda 200%

 

Bagaimana Melajukan Komputer Anda 200%

 

# 1 Imbas Komputer Anda Dengan Perisian Antivirus

Komputer anda mungkin telah dijangkiti virus mahupun spyware yang menyebabkan prestasi komputer anda menjadi teruk dan perlahan. Scan dengan perisian antivirus berbayar ataupun yang percuma dan sila pastikan anda update antivirus anda.

 

# 2 Harddisk Space Yang Mencukupi

Pastikan komputer anda mempunyai ruangan harddisk yang mencukupi. Sekiranya perlu lakukan disk cleanup ataupun buang fail-fail yang tidak digunakan lagi.

 

# 3 Bersihkan Ruang Desktop

_______________________________________________________

>>ARTIKEL POPULAR HARI INI!<<

Idea Bisnes Buat Duit Yang Terbukti Berhasil 2017!

>>Idea Bisnes Buat Duit Yang Terbukti Berhasil 2017<<

_______________________________________________________

Pastikan ruang desktop pada paparan windows anda tidak dipenuhi oleh fail-fail yang tidak sepatutnya. Kebanyakkan pengguna menyimpan fail gambar dan mp3 di desktop dan dicadangkan agar ia dipindahkan ke dalam partition lain.

 

# 4 Buang Perisian

Buang perisian yang tidak berkaitan dan tidak diperlukan lagi oleh anda.

 

# 5 Lakukan Checkdisk

Lakukan checkdisk pada semua partition komputer anda. Ini bagi mengesan bad sector, harddisk bermasalah dan membaiki fail yang rosak.

 

# 6 Matikan Service Yang Tidak Digunakan

Hentikan perisian auto start dan startup yang tidak diperlukan. Anda boleh menggunakan perisian tersebut walaupun ia tidak auto start.

 

# 7  Ubah Paparan Visual Style

Ubah kepada paparan yang lebih rendah dan jika ingin paparan yang paling ringan anda boleh memilih classic windows style.

 

# 8 Lakukan Defragmentation

Windows menyediakan program untuk melakukan defrag terhadap harddisk komputer anda. Pelaksanaan defrag akan menyusun semula fail di dalam harddisk komputer anda bagi memberi capaian yang lebih pantas.

Facebook Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *